Love or Hate
V1969 by Versace női kézitáska
love     hate2011 September 6.
Hajnal Vica

Vera Wang

“Egy nő sohasem lehet szexibb annál, mint amikor kényelmesen érzi magát a bőrében.”

Imádom azt a fajta kihívást, - mellyel olyan, igazán modern ruhák megalkotásakor találkozom -, ahol a célom egy nő személyiségének és öntudatosságának felszínre hozatala. Azt akarom elérni, hogy az emberek felfigyeljenek a ruhára, mégis a nőre koncentráljanak.”

Vera Ellen Wang, a Vera Wang márka mögött álló öntudatos és zseniális tervezőnő,1949. Július 27-én született New Yorkban. Bár törzsgyökeres amerikai módjára nevelkedett az Upper East Side nyüzsgő, divatmámorban úszó világában, szülei,  Cheng Ching Wang és Florence Wu, igyekeztek elültetni a kínai hagyományok fontosságát, a munka szeretetét, és az alapvető értékeket Vera és öccse, Kenneth gondolkodásmódjában. Vera apja egy tábornok fiaként, míg édesanyja egy politikus lányaként élte meg a  kínai hétköznapokat a második világháború alatt. Végül úgy döntöttek otthagyják hazájukat és emigrálnak az Egyesült Államokba. New Yorkba utaztak, összeházasodtak és letelepedtek. A család igen jelentős vagyonnal rendelkezik, Wang anyja az Egyesült Nemzetek Szervezetének hivatalos fordítója, míg apja egy gyógyszercég tulajdonosa, valódi iparmágnás. Florence Wanget mindenki kifogástalan ízléséről, és szépségéről ismeri az előkelő körökben. Már fiatal korában is imádta a divatot, s gyakran utazott Verával kettesben divatbemutatókra is. A kislány tehát már korán megismerkedett a szépséggel, az eleganciával, és a divattal.

A ruhaimádat és a balettórák közti szünetekben, Vera rátalál a műkorcsolyázásra. Újabb kedvtelése, igencsak komoly karrierbe fordul. Mindössze 8 éves, mikor egy karácsonyi ajándék formájában a szerelem rátalál az ifjú hölgyre. Wang az első siklás után meg sem áll, elkezd tréningezni, s a benne lakozó versenyszellemnek köszönhetően, már 12 évesen állami, majd nemzetközi bajnokságokon indul. Napjait reggel hat órakor kezdi a jégen, s ott is fejezi be. Gyakorol, gyakorol és gyakorol. Ez a kitartás később a divatszakmában is sikerre ítéli a tervezőnőt. A sport megtanította arra, hogy kemény munkával elérhetővé válnak kitűzött céljai. A műkorcsolyázás lesz élete első igazi szenvedélye. Legnagyobb eredménye a sportágban, hogy 1968-ban, majd ’69-ben is részt vesz akkori partnerével, James Stuarttal, a műkorcsolyázók Amerikai Nemzeti Bajnokságán. Utóbb, a Junior párok csoportjában, 5. helyezést érnek el. Érdekesség, hogy szerepel többek közt a Sport’s Illustrated Arcok a tömegben című, 1968-as januári számának egyik cikkében is.

Középiskolai tanulmányai alatt belekóstol az Amerikai Balett Iskola oktatásába, ám ténylegesena neves Chapin Középiskolábanérettségizik 1967-ben. Ezt követően felvételt nyer a Sarah Lawrence Főiskola Művészettörténet szakára. A főiskola és a korcsolya közötti egyensúly megtartása azonban kezdi megterhelni Verát, nem jut elég ideje arra, hogy ugyanúgy tréningezzen és tanuljon, mint korábban. Ez a feismerés vezeti élete első nagy csalódásához. Azért, hogy teljes mértékben fókuszálhasson egyik vagy másik számára fontos időtöltésére, választás elé kerül.  Úgy dönt, felhagy a professzionális szintű sportolással, s korcsolyáját végleg szögre akasztja. Választásában nagy szerepet játszik, hogy abban az időben nem válogatják be az olimpiai csapat tagjai közé. Döntése azonban annyira megviseli, hogy levegőváltozásra van szüksége. Ekkor elhatározza, hogy Párizsba költözik. Így keveredik a Sorbonne-ra és ekkor kezd el komolyabban foglalkozni a divattal s veszi fontolóra, hogy a szakmában helyezkedik el. Álmai ettől kezdve a divatvilág körül forognak, élete egy teljesen más, új, izgalmas mederbe terelődik.

 Vera Wang és Arthur Becker

1971-ben lediplomázik a Sarah Lawrence-ben, s egyből munkát kap az amerikai Vogue magazinnál, ahol 16 évig dolgozik, mint divatszerkesztő. Kezdetben Polly Mellen mellett kap helyet, mint asszisztens. Wang a munka során megragad minden alkalmat arra, hogy tanuljon és elsajátítson mindent, amit a divatszakmával kapcsolatban lehetségesnek vélt. A kemény munka hamar kifizetődik. Villámgyorsasággal éri el lányok és fiúk milliói által áhított álom-pozíciót, 23 évesen már Senior divatszerkesztőként dolgozik a divat Mekkájában, a Vogue-nál. Ő volt a magazin motorja, lelke. 1985-ben végül elhagyja a lapot. Ennek oka egyrészt, hogy nem kapja meg a főszerkesztői kinevezést, másrészt viszont az, hogy ismét szükségét érzi egyfajta irányváltásnak. A Vogue-nál eltöltött évek alatt a munka és a ritmus igencsak intenzív volt számára. Wang gyakran heti hét napot dolgozott, és csupán kevés ideje maradt a romantikára. Viszont élvezte a bulikat, a rendezvényeket, a zsizsgést és még ropta a Studio54-ben, mely az 1970-es évek alatt New York legtrendibb szórakozóhelyének számított.

Wang talán kissé kiégve és elfáradva, a ’80-as évek közepére megérik a változásra. Elhatározza, más területen szeretné megmérettetni magát. Csatlakozik Ralph Lauren divatházához, ahol 2 évig dolgozik. Közel 13 darab, különféle kiegészítőkből álló kollekció menedzselése és felügyelete tartozik munkakörébe. A részleg tervezésért felelős igazgatója lesz. A Vogue őrült tempója után, Ralph-nál egy kicsit visszavehet, s Wangnek több ideje jut a magánéletére is.

 

1989-ben Arthur Beckerhez fűződő románca végül szárba szökken, s Vera hosszú évekig tartó párkapcsolatából, a mai napig tartó boldog házasélet kerekedik.

Innen datálható a Vera Wang márka születésének gondolata, mely az esküvő előkészületei során vált igazán elkerülhetetlenné és valóságossá. Mint mindenki, Vera is a tökéletes esküvői ruháról álmodozott, azonban hosszas keresgélés után rádöbben, hogy szinte minden szalon ugyanazokat a jól ismert szabásvonalakat és díszítéseket kínálja. Vera másra vágyott. 40 évesen megy férjhez, s a nagy napot nem egy hercegnőkre szabott fidres-fodros ruhában képzeli el, hanem egy elegáns, mégis lefegyverző darabban. Miután három hónapig kutat a tökéletes ruha után, s nem találja azt, végül úgy dönt felfogad egy varrónőt, aki kiszabja és megvarrja az általa megálmodott, közel 10.000 dollár értékű mennyasszonyi ruhát.  Így indul útjára a mára sikert sikerre, elismerést elismerésre halmozó márka története.  Vera úgy érezte ki kell töltenie azt a mérhetetlen űrt, mely a divatipar palettáján tátongott. Esküvői ruhák tervezésébe kezdett.

A következő év során, 1990-ben, apja pénzügyi támogatásával a tervezőnő megnyitja első esküvői ruhaszalonját, a Madison Avenue-n található Carlyle Hotelben. A következő években pedig sorra dobja piacra mára védjegyévé vált áramvonalas, kifinomult részletekben gazdag, menyasszonyi ruha kollekcióit.  

A Vera Wang márka csakhamar leveszi lábáról a divatelitet. Kedvelik munkáit, hiszen gyönyörű anyagokat használ, s a klasszikus vonalakat új, modern interpretációban igyekezik megjeleníteni. Ügyesen használja a színeket, a kombinációkat. Emellett fáradhatatlanságának köszönhetően állandóan valamilyen innováción töri fejét, már ami a ruhák szabását, kollekcióit, és azok bővítését illeti. Vera Wanget és ruháit egyszerre jellemzi a szeszélyesség és a nőiesség. Egy vérbeli történelem zseni bújt meg benne, aki már minden múltbéli létező kort felkutatott, az orosz cárizmustól az antik rómáig, annak reményében, hogy inspirációra leljen.

Amíg az elit, a menyasszonyok imádják az új márkát, addig a divatlapok már kevésbé bánnak kegyesen Verával. A lapok úgy vélik a divattervező speciális bánásmódot és figyelmet élvez korábbi munkáinak és ismeretségi körének köszönhetően. Mások megkérdőjelezik a család azon pénzügyi forrásait, melyből Vera első üzletének beindítását finanszírozza. Wang válasza a rosszindulatú megjegyzésekre  csupán annyi: “Semmi nem helyettesíti a kemény munkát!”

A kezdetekkor a márka annak köszönheti gyors sikerét, hogy nem csupán a ruhára, de egy teljes körű szolgáltatásra építik a divatbirodalom alapjait. Vera nagyon is tisztában van azzal, mivel jár egy esküvő megszervezése, így minden egyéb részlet kialakításában is segítségére van a hozzá érkező aráknak. Igyekszik a ruhát is egy image részének tekinteni, és oly módon alkotni egy kerek egészet, hogy figyelembe veszi a mennyasszony milyen cipőt, frizurát, kiegészítőt szeretne viselni élete egyik legfontosabb napján.

Wang először 1994-ben kap valódi, nemzetközi figyelmet, mégpedig egy régi és egy új szerelem összeolvadásának köszönhetően. A figyelem fókusza egy fellépő ruhára szegeződik, ugyanis Vera készíti a ’94-es Téli Olimpiára Nancy Kerrigan gyöngyökkel kivarrt együttesét. A műkorcsolyázó második helyezést ér el a megmérettetésen, így még nagyobb reklámot hoz a divattervezőnek. Később másoknak is tervez személyre szabott fellépő ruhákat. Például Michelle Kwannak vagy a Philadelphiai Sasok szurkoló csapatának.

 

Wang jól átgondolt üzleti stratégiájának köszönhetően, miután már stabil lábakon áll és esküvői kollekcióiból érkező eladásai igencsak szép bevételt hoznak számára, elkezdi kiterjeszteni birodalmát. Nem éri be azzal, hogy csak az esküvői ruhatervezéssel és annak részleteivel foglalkozzon. A tervezőnő piacra dobja elegáns estélyi ruha kollekcióját, emellett ma már rendelésre is készít ruhadarabokat. Estélyi és esküvői ruha kollekciója közel 55 exkluzív divatbutikban érhető el.

 

Így például találkozhatunk az általa tervezett ruhákkal többek közt az ötödik sugárúti Saks-ban vagy Neiman Marcus üzleteiben. Wang birodalma mára rendelkezik parfüm-, ékszer-, cipő-, fehérnemű-, napszemüveg- valamint lakberendezési tárgyakat kínáló kollekciókkal.

 

2001-ben megjelent, első, Vera Wang on Weddings című könyve, s ebben az évben a polcokra került első női illata is, melyhez a férfi illat 2004-ben csatlakozott. 2002-ben piacra dobja a Vera Wang márkával fémjelzett porcelán és kristálypohár kollekciót is. Ezt a kikacsintást 2006-’07 során egy olyan együttműködés követi, melynek köszönhetően megszületik a Simply Vera elnevezésű alacsonyabb áron kínált designer kollekció. A csavar ott van, hogy a kollekció kizárólagos árusítója a Kohl’s, így egyedül ebben az áruházláncban vethetünk pillantást vagy vásárolhatunk a speciális márkából.

2004-re Vera rendkívül sikeres lesz és olyan anyagi biztonság övezi, hogy bátran belekezd ready-to-wear kollekciója megalkotásába, s ezzel végre kiteljesedik divat iránti szerelme. Ruháiban a dekoratív, nőies, egyedi és művészi vonások is fellelhetők. Előnyben részesíti a kecses sziluetteket, s szenvedélyesen használja föl a különféle szöveteket.

Vera minden szempontból kiemelkedik a divatvilág tervezői közül. Nevének hallatára máris gyönyörű menyasszonyi ruhákról kezdünk el fantáziálni és sorra villannak be televíziós sikerei is. Vitathatatlanul az esküvői ruhatervezés egyik kiemelkedő egyéniségévé nőtte ki magát az évek alatt, s nem a véletlennek köszönhető, hogy megannyi díjat és elimerést zsebelt már be mondhatni rövidke, 20 éves pályafutása alatt.

 

2005-ben elnyeri Az Év Női Ruhatervezéséért járó díját a CFDA-től, melynek később tagja lesz, majd 2006-ben megkapja az André Leon Talley Életmű Díjat is.

Wang-et beiktatják az amerikai jégtáncosok Arcképcsarnokába, mely elsősorban jelmeztervező munkájának köszönhető. 20 évvel első esküvői ruhaszalonjának megnyitása után, Wang kitüntetést kap a Harvard Radcliffe Ázsiai-Amerikai Szövetségtől. A díjat 2010. Áprilisában veszi át, a szövetség jótékonysági divatbemutatóján, így terelve a figyelmet az esemény fontosságára.  

 

A tervező jelenleg Manhattanben él családjával. Több sikertelen próbálkozás és meddőségi kezelés után, Vera és Arthurkét lányt fogadott örökbe, Ceciliát és Josephine-t. A lányok lassan felcseperednek és igencsak szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen nekik aztán nincs félnivalójuk az esküvői előkészületekkel kapcsolatban. Ki más tudna jobban segíteni a témában, mint Vera.

Vera Wang és lányai

Wang több közéleti személyiség és híresség számára is készített már személyre szabott ruhákat, s a celebek, politikusok, színészek, zenészek előszeretettel fordulnak Verához akkor is, ha esküvőre kerül sor. Munkái ezenkívül gyakorta visszaköszönnek a médiában. Gondoljunk csak a nagysikerű Szex és New York sorozat moziváltozatára, ahol Carrie Bradshaw egy Vogue fotózáson több esküvő ruhát próbál fel. Itt egy gyönyörűséges Vera Wang darab is feltűnik. Ezen kívül számos más filmből is idézhetnénk egyedi darabokat, vagy gondolhatunk olyan sorozatokra is, mint az NBC Nyugati Szárny című televíziós show-ja, ahol Vera feltűnik A Fekete Vera Wang című epizódban. Annyira népszerűvé vált a civilek körében is, hogy az amerikában oly nézett Dancing with the Stars producerei fontolóra vették a divattervező szerepeltetését a televíziós show-ban.

Minden bizonnyal a Vera Wang márka a mennyasszonyi ruhatervezés non plus ultra-ja. Kollekciói egyszerű vonalvezetésükről ismertek, mégis sokan ölni tudnának egy-egy Vera Wang darabért. Ruhái visszafogottak, elegánsak. Mégis van bennük valami játékosság és könnyed pimaszság, melytől mégiscsak gyönyörűvé válik minden nő, aki rá teszi voksát, és Vera Wangben pompázik egy-egy fontosabb esemény alkalmával.

 

“Egy nő sohasem lehet szexibb annál, mint amikor kényelmesen érzi magát a bőrében.”

 

 

 

 

 

 

címke: vera wang


komment

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció