Love or Hate
V1969 by Versace női kézitáska
love     hate2016 December 2.

Mennyi szeretet fér el egyetlen cipősdobozban?

A Cipősdoboz mozgalom szülőhazája Anglia, de mára már egyre több országban van jelen, hogy több tízezer család adakozhasson karácsony előtt.
 
Hazánkban immár 13. alkalommal lehet gyűjteni, rakosgatni a játékokat, meleg holmikat, csokoládét a dobozba, melyet a Baptista Szeretetszolgálat juttat el rászoruló kisgyermekeknek. Sőt, 2011 óta már Erdélybe is küld csomagokat a szeretetszolgálat, így Böjte Csaba árvái is kapnak minden évben ajándékot. Jellemzően olyan nehéz sorsú gyerekek kapják meg ezeket a dobozokat, akiknek amúgy nem jut karácsonyra ajándék, s az ünnep meghittségéből sokat nem érzékelnek.
 
 
A leadott dobozok száma évről évre növekszik, hála a rengeteg leadási pontnak: az ország összes megyéjében vannak már gyűjtőpontok, ahová bárki elviheti és leadhatja a dobozát, és biztos lehet benne, hogy oda kerül majd, ahol a legnagyobb szükség van rá. Tavaly 42 750 cipősdobozt juttattak el az ország legszegényebb részeire.
 
Erika 28 éves, s idén már másodszor készít dobozt. „Mi tavaly állítottunk össze először csomagot a 3 éves fiammal: összeszedtünk néhány játékot, amivel ő már nem játszik, de még jó állapotban vannak és egy másik kisfiú esetleg örülne neki. Ez volt a legnehezebb rész, nyilván semmit nem akart odaadni, de végül egyezséget kötöttünk. Ezután elmentünk egy kisboltba és vettünk zsírkrétát, színezőkönyvet és még néhány apróságot. Szerettem volna, ha látja és érzi, mennyire jó saját magunkon kívül másokra is gondolni az ünnepek közeledtével. Majd amikor kész lett, együtt elvittük a Deák térre, a gyűjtőpontba. Idén már készítem a lelkét egy ideje, kértem, hogy gondolkozzon, mit ajánlana fel szívesen, és mit vegyünk meg a boltban annak a másik kisfiúnak. Szerencsére vannak már ötletei neki is, és talán már nem lesz akkora harc a játékok körül sem.”
 
De nemcsak magánemberek, de cégek, munkahelyi közösségek, óvodák, iskolák is gyűjtenek dobozba valót, sőt a Ridikül.hu szerkesztősége is összeállított egy dobozt egy 5 év körüli kislánynak:
 
Mi kerüljön bele?
 
Döntsük el, hány év körüli gyermeknek kezdjük el gyűjteni az ajándékokat, valamint azt, hogy kisfiút vagy kislányt szeretnénk-e megajándékozni. Tehetünk bele életkornak megfelelő játékokat, babát, kisautót, kislabdát, kirakót. De a kisebbek biztos nagyon fognak örülni a ceruzának, zsírkrétának, színezőnek, a nagyobbak pedig egy-két divatos tanszernek, tolltartónak, menő füzetnek. Gondoljunk a hideg időre is, s csomagoljunk meleg zoknit, harisnyát, sapkát, sálat is, sőt mi tettünk bele csinos, rózsaszín bugyikat is.
 
Az egyik tapasztalat az, hogy több kislánynak való csomag készül el, mint fiúknak való, érdemes rájuk is gondolni! A másik pedig, hogy a nagyobb gyerekekre már ritkábban gondolunk, pedig egy kiskamasz is ugyanúgy örülne az ajándékoknak, mint egy pici. Ők kaphatnak könyveket, tollakat, higiéniai eszközöket: csinos szappant, sampont, fogkefét, fogkrémet. És persze olyan édességeket is tehetünk bele, amik kibírják a több hetes parkolást és az utazást: nápolyi, szaloncukor, nyalóka vagy csokoládé. Amit semmiképp se tegyünk bele, törékeny tárgyakat és romlandó ételeket, gyógyszereket, sem pedig konzervet, gyümölcsöt.
 
A gyűjtőpontok listáját és pontos címüket pedig ezen az oldalon olvashatjuk el.
 
 


komment

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció