Love or Hate
V1969 by Versace női kézitáska
love     hate2016 November 21.

A nagy karácsonyi tervezőprogram a Ridikültől!

A nagy karácsonyi tervezőprogram a Ridikültől!

Minden évben megfogadjuk, hogy „idén előre tervezünk és dolgozunk”, aztán sokszor mégis kapkodás és rohanás lesz az ünnepi felkészülés vége. Ez az év azonban legyen tényleg olyan, amilyennek szeretnénk! Ebben segítünk egy jól átgondolt, könnyen tartható ütemtervvel és ötletekkel

Hogyan készítsünk jó listát? Alapvetően minden lista akkor jó, ha használjuk, és akkor nem jó, ha a feledés homályába vész, és ennél fogva nem segít nekünk semmit. A karácsony viszont tényleg nagy falat (olyan, mint az esküvő vagy a költözés), érdemes valóban némi energiát fektetni abba, hogy előre körvonalazzuk a teendőket.
 

Készítettünk egy elnagyolt, úgy-ahogy általános ütemtervet, amit mindenki kiegészíthet a saját feladataival. Az ütemterv mellett pedig úgy gondoljuk, a következő tennivalós listákat érdemes az ünnepi felkészülés alatt vezetni:

  • Ajándékok és ötletek listája
  • Karácsonyi üdvözlőlapok
  • Kiadások és keretek
  • Menü- és sütitervező
  • Takarítás és rendrakás

Akkor segítenek ezek a listák, ha nem hagyjuk el őket minden héten, és kezdünk rendre újat, ezért célszerű vagy online vezetni, vagy egy kis füzetté összefűzni őket, és lehetőleg mindig ugyanott (a táskánkban, az éjjeliszekrényen, a hűtő falára mágnesezve) tartani.
A neten angolul és magyarul is rengeteg ingyenesen letölthető karácsonyi szervező-tervező lista megtalálható, érdemes ezek közül válogatni.

Végezetül pedig meg kell jegyeznünk, hogy a karácsonyi felkészülés nem kell, nem szabad, hogy kizárólag egy ember vállára szálljon! Ezért már a tervezéskor nézzünk olyan szemmel a különféle részfeladatokra, miket tudunk közösen elvégezni, ki miben tud egyedül is segíteni!

Négyhetes karácsonyi tervező:

December első hetében

Ajándéklisták összeírása, beleértve a kollégáknak, ismerősöknek, pedagógusoknak szánt apró meglepetéseket is.
Ajándékvásárlás (internetes előrendelések), a kézzel készülő meglepetések elkészítésének kezdete.
Színház- és koncertjegyek vásárlására az ünnepi időszakra már talán csak ezen a héten van mód.
Dobozban eltartható kekszek, bonbonok, aprósütemények, (ajándékba vagy dekorációnak szánt) mézeskalácsok sütésének ideje.
Írjuk össze, kinek szeretnénk üdvözlőlapot küldeni, és még a héten intézzük el a képeslapok elkészítését vagy megvásárlását, hogy legkésőbb a következő héten minden (belföldi) lap postára kerüljön (külföldre legkésőbb ezen a héten!).
Aki még nem fixálta le a szilveszteri programot, illetve vendégeket hívna, mindenképpen egyeztessen a leendő meghívottakkal.
Nézzük át a fagyasztót, a már nem felhasználható dolgokat dobjuk ki, és rakjunk rendet benne, mert az ünnep előtt és után biztosan szükségünk lesz némi szabad helyre benne.

December második hetében

Véglegesítsük az ünnepi időszak ételeinek listáját – mi lesz szenteste, mit kezdhetünk az esetleges maradékokkal, mik készülnek a két ünnep között, mi lesz a szilveszteri menü?
Keressünk olyan recepteket, amiket adott esetben korábban is el lehet, el kell készíteni, hogy összeérjenek az ízek (pl. saláták, melyek éppen másnapra finomak), ezzel is tehermentesítjük a 24-ét.
Nézzük át, működik-e a karácsonyi izzó, szükség van-e új díszekre, szeretnénk-e idén valamilyen új színkombinációt a fára.
Aki még nem tette, helyezze ki a karácsonyi dekorációkat az ablakokba, a kertbe, a ház köré.
Tervezzük meg az ünnepi asztal dekorációját, keressük és vegyük meg a hozzá szükséges kiegészítőket (asztali futó, szalvéta, apró díszek, termések, gyertyák, kiegészítők).
A takarításban ez az ablakpucolás, a függönymosás, a szelektálás, a vendégágyak, a pótszékek ellenőrzésének hete.
Keressük meg a karácsonyfatalpat és a kis baltát (vagy amivel a fa törzsét a tartóba igazítjuk majd)!

December harmadik hetében

Csomagoljuk be előre a karácsonyi ajándékokat, post-ittel sorszámozzuk fel, vagy írjuk rá a neveket, majd tegyük a csomagokat olyan biztonságos helyre, ahol nem sérülnek meg az átadásig.
Készítsünk karácsonyi lakásillatosítókat, és helyezzük el őket a különböző helyiségekben.
Vegyük meg a karácsonyfát.
Írjuk össze a bevásárlólistát, vegyük meg a nem romlandó alapanyagokat.
Fordítsunk figyelmet a karácsonyi menühöz illő borra is!
Rendeljük meg a hentesnél a különlegesebb húsokat, halakat.
Linzerek, további mézeskalácsok, gasztroajándékok elkészítésének hete.
Fejezzük be az ünnepi lakásdekorálást (girlandok kirakása, kerti fák díszítése kézzel készült díszekkel, például színes celofánba csomagolt teásdobozokkal, textilszalagokkal.)
Töröljük le a lámpákat, mossuk ki a díszpárnák huzatát (ha kell), kitehetjük a karácsonyi mintás terítőt az asztal közepére, portalanítsuk a könyvespolcokat, vitrineket.

December negyedik hetében

A friss saláták, pékáruk kivételével hét elején vegyük meg a tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Vegyünk friss pékárut kifejezetten fagyasztásra, amit azonnal tegyünk a mélyhűtőbe – így az ünnepek alatt sem maradunk kenyér nélkül, ha véletlenül több fogyott volna, mint gondoltuk.
Készítsük el a karácsonyi kalácsokat, bejgliket, hókifliket.
Ezen a héten kell sort keríteni az apró figyelmességek átadására ismerősöknek, pedagógusoknak.
A karácsonyi menühöz tartozó alapanyagok egy részét elő lehet készíteni napokkal korábban is.
Keressük meg a karácsonyi CD-t, amit minden évben az utolsó pillanatban próbálunk előkeríteni.
Ellenőrizzük le, hogy minden karácsonyi ajándék hiánytalanul megvan-e.
Csomagoljuk be a még időközben megvásárolt ajándékokat, apróságokat.
Vasaljuk ki a karácsonyra szükséges terítőt, textilszalvétákat.
December 22-én és 23-án készítsünk elő minden lehetséges alapanyagot, töltsük meg a húsokat, panírozzunk, pucoljunk, pácoljunk, daraboljunk, fűszerezzünk, hogy 24-én már a lehető legkevesebb feladatunk legyen a konyhában.

Cikk forrása: http://www.ridikul.hu/2016/11/16/a-nagy-karacsonyi-tervezoprogram/komment

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció